فولاد یکی از مهمترین موادی است که دنیای اطراف ما را شکل داده؛ از ساختمانهایی که در آنها زندگی میکنیم تا خودروها، لوازم خانگی و دستگاههای الکترونیکیمان، در همگی آنها یک یا چند شکل از مقاطع فولادی بهکار رفته است. آشنایی با این مقاطع برای اهل صنعت ضروری است. در این مقاله به معرفی انواع محصولات فولادی با اشکال مختلف پرداخته و کاربردهای هریک را مرور میکنیم. با ما همراه شده و با مهمترین مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت آشنا شوید.
انواع ورق فولادی و کاربردهای آن
ورق، یکی از اصلیترین محصولات فولادی است که در طیف وسیعی از صنایع از ساختوساز، خودروسازی، صنایع سنگین، انرژی، تولید ماشینآلات صنعتی، لوازم خانگی و ساخت معابر شهری کاربرد دارد. این محصول در ضخامتهای مختلف تولید شده و به دو شکل رول یا شیت وارد بازار میشود. بسته به کاربرد و انتظاراتی که از خواص فیزیکی ورق میرود، ضخامت موردنیاز برای آن نیز متفاوت خواهد بود. این محصول از نظر فرآیند تولید نیز به انواع دیگری تقسیم میشود که مهمترین آنها عبارتند از:
- ورق نورد گرم؛ در تولید این ورق از فرآیند نورد گرم شامل عبور ورق از غلطکهای سنگین در دمایی نزدیک به دمای تبلور مجدد استفاده میشود. به این محصول، ورق سیاه نیز گفته میشود.
- ورق نورد سرد؛ دمای نورد در تولید این محصول، بسیار پایینتر از دمای نورد گرم است.
- ورق گالوانیزه؛ نوعی ورق نورد گرم که سطح آن، طی فرآیند گالوانیزه با زینک پوشانده شده تا در برابر رطوبت و خوردگی مقاوم شود.
- ورق روغنی؛ نوعی ورق نورد سرد است که سطحی بسیار صاف، صیقلی و روغناندود دارد.
- ورق اسیدشویی؛ نوعی ورق سیاه که با مواد شیمیایی شسته میشود. هدف از این کار، زدودن اکسید و آلودگی از سطح ورق است.
- ورق رنگی؛ نوعی ورق گالوانیزه است که به روش الکترواستاتیک رنگآمیزی شده است.
- ورق آجدار؛ نوعی ورق نورد گرم با آجهای برآمده است که عمدتا از آن در پلسازی و کشتیسازی استفاده میشود.
- ورق استیل؛ که آلیاژ بهکاررفته در آن از نظر درصد موادی مانند نیکل، مولیبدن و کروم، نسبت به ورقهای دیگر متفاوت بوده و مقاومت بسیار بیشتری در برابر خوردگی دارد. در بین این محصولات، قیمت ورق استیل از بقیه بیشتر است.
میلگرد فولادی و کاربردهای آن
دیگر مقطع مهم فولادی که در دسته پروفیلهای باز جای میگیرد، میلگرد است. از این محصول بهویژه در صنعت راه و ساختمان بهمنظور مسلح کردن بتن و افزایش استحکام ساختمان در قالب انواع سازههای فولادی سقف، کف و دیوار استفاده میشود. نمونهای از این سازهها خاموت، میلگرد بستر، خرک، رکابی و میلگردهای ممان منفی هستند.
میلگرد در قطرهای بسیار متنوعی تولید میشود. به انواع بسیار نازک این محصول، مفتول نیز گفته میشود. اما مهمترین معیار دستهبندی آن، بر اساس استاندارد تولیدش است. بر این اساس، میلگرد به چهار نوع زیر تقسیم میشود:
- A1؛ بدون آج و با بدنه کاملا صاف که خاصیت شکلپذیری و جوشپذیری بالایی دارد. از این محصول برای مسلحسازی بتن استفاده نمیشود.
- A2؛ با یک ردیف آج مارپیچ که استحکام و پایداری بیشتری نسبت به میلگرد A1 دارد.
- A3؛ با دو ردیف آج که به آن میلگرد خشک نیز گفته میشود. این میلگرد، خاصیت جوشپذیری چندانی ندارد.
- A4 یا بسیار خشک؛ با دو ردیف آج دوکیشکل مانند اعداد ۷ یا ۸ که بیشترین مقاومت را در برابر خمش و نیروهای برشی دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع میلگرد، قیمتها و خرید آسان آنها به وبسایت فولادینو، از معتبرترین بازارهای اینترنتی مقاطع فولادی در کشور مراجعه کنید.
لوله فولادی و کاربردهای آن
از انواع لوله فولادی در قسمتهای مختلف ساختمان و نیز صنایع انتقال انرژی استفاده میشود. لوله، یک پروفیل بسته محسوب میشود و خاصیت جوشپذیری و ماشینکاری بالایی دارد. از سوی دیگر، در تولید این محصول از مقاومترین نوع فولاد در برابر خوردگی استفاده میشود. لوله خود شامل انواع دیگری مانند لوله گاز، API، اسپیرال، بدون درز، درزدار، صنعتی و لنس است.
انواع تیرآهن و کاربرد آن
تیرآهن، یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در صنعت ساختمانسازی، ساخت معابر شهری، تولید ماشینآلات صنعتی و غیره است. این پروفیل باز، بهطورکلی در دو نوع I و H شکل تولید میشود. همانطورکه از هر دوی این اشکال مشخص است، تیرآهن، دو ضلع موازی و یک ضلع عمود بر آنها دارد. به دو ضلع موازی، بال و به ضلع دیگر، جان گفته میشود.
تیرآهن I از نظر استاندارد تولید به سه نوع زیر تقسیم میشود:
- IPE؛ که ضخامت بالهای آن از ابتدا تا انتها ثابت است.
- INP؛ که ضخامت بالهای آن از ابتدا تا انتها کاهش مییابد.
- CPE؛ که ضخامت بالهایش ثابت؛ اما جان آن، الگویی از پنجضلعیهای متوالی توخالی دارد. نام دیگر این محصول، تیرآهن لانهزنبوری یا CPE است.
همچنین تیرآهن H که به هاش یا IPB نیز معروف است در دو نوع سنگین یا HE-B و سبک HE-A تولید میشود.
در پایان این بخش، لازم است یادآوری کنیم که در صنعت ساختمانسازی، قیمت ورق گالوانیزه و دیگر انواع ورق، میلگرد، لوله و تیرآهن بیشترین تاثیر را در بر هزینههای سازنده در مقایسه با دیگر مقاطع فولادی میگذارند. برای خرید ارزان، سریع و مطمئن این محصولات به وبسایت فولادینو مراجعه کنید.
قوطی پروفیل و کاربردهای آن
قوطی، یکی از انواع پروفیلهای بسته فولادی است که معمولا آن را با سطح مقطعی مربعی یا مستطیلشکل میبینیم. بااینحال انواع لوزی یا حتی دیگر اشکال آن نیز معمول هستند. این مقطع، توخالی است و از آن در ساخت چارچوب درب و پنجره، راهپله، برخی قسمتهای خودرو و سازههای فولادی در صنعت راه و ساختمان استفاده میشود. قوطی فولادی، ممان اینرسی را بالا برده و برای ساخت قابهای خمشی بسیار مناسب است.
دیگر انواع مقاطع فولادی
مقاطع فولادی بسیار متنوعتر از آن هستند که بتوانیم همه آنها را در یک مقاله معرفی کنیم. بااینحال، سه نوع دیگر مهم این محصولات عبارتند از:
- نبشی: یک پروفیل باز با دو ضلع عمود بر هم که از آن بهعنوان یکی از اتصالات مهم در ساختمانسازی استفاده میشود.
- ناودانی: نوعی پروفیل باز شبیه به تیرآهن با این تفاوت که بالها و جان آن از انتهای بالها و نه از وسط آنها به یکدیگر متصل شدهاند.
- سپری: نوعی مقطع T شکل با یک بال و یک جان که از آن برای ساخت خرپا و ستون، اتصال پل به ستون و غیره استفاده میشود.
نکات مهم هنگام خرید محصولات فولادی
مهمترین نکتهای که هنگام خرید هریک از محصولات فولادی باید به آن توجه کنید، اعتبار برند و فروشنده و دریافت اطلاعات کامل در خصوص خواص فیزیکی و شیمیایی محصول است. بر این اساس، وب سایت فولادینو متعلق به شرکت فولادسازان راه ابریشم، یکی از بهترین فروشندههای انواع محصولات فولادی محسوب میشود. این وبسایت با بهترین تولیدکنندهها و واردکنندههای این عرصه همکاری میکند. ارسال سریع، عدم محدودیت در کف و سقف سفارش و قیمتهای رقابتی از دیگر مزایای خرید از فولادینو هستند.
0 دیدگاه