به گزارش رصد اقتصادی، رمضانعلی فرهادی کوشکی در حاشیه پنجمین نمایشگاه و جشنواره ملی فولاد ایران به خبرنگار رصد اقتصادی، گفت: موانع و مشکلاتی همواره در مسیر تداوم روند تولید و صنعت وجود دارد که برای خنثیکردن این چالشها، ابزارهایی همچون بومیسازی ساخت قطعات و تجهیزات موردنیاز درنظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه ۸۵ درصد قطعات مکانیکال در داخل کارگاههای ساخت ذوبآهن اصفهان ساخته میشود، تصریح کرد: حدود ۸۷/۵ درصد این قطعات در داخل کارخانه ذوبآهن و کارگاههای ساخت مدیریت مهندسی نت طی ۹ ماه فعالیت سال جاری بومیسازی شد. ساخت ۱۵ درصد باقیمانده قطعات به دلیل ترافیک کاری دستگاهها به شرکتهای فعال داخلی کشور و خارج از مجموعه ذوبآهن خصوصا دانشبنیانها واگذار میشود.
فرهادی کوشکی ادامه داد: در کارگاههای ساخت ذوبآهن حدود ۱۱ هزار نوع قطعه وجود دارد که هر کدام با تکنولوژی خاصی در کارگاههایی مانند؛ ریختهگری و مدلسازی، اسکلت فلزی و آهنگری، مکانیکی و عملیات حرارتی و کارگاههای تجهیزات سنگین ساخته میشود. ابتدا در بخشهای مهندسی طراحی، تکنولوژی و کنترل کیفی کلیه مراحل ساخت بر روی آنها پیادهسازی میشود.
مدیر نظارت بر تعمیرات و نگهداری ذوب آهن با اعلام اینکه در سال ۴۲۰ هزار قطعه ساخته میشود، اضافه کرد: این قطعات در خط تولید ذوب آهن اصفهان استفاده میشود. همچنین برای سایر صنایع خصوصا برای فولادیها، قطعات حجیم و بزرگی مانند رینگ چرخدنده سیمان شرق در داخل کارگاههای مهندسی نت ذوبآهن ساخته میشود.
وی افزود: علاوه بر این در کارگاههای بومیسازی کارخانه ذوبآهن اصفهان، بسیاری از قطعاتی که قبلا ساخته نشده است در ابتدا با تهیه نقشه اولیه و پیادهسازی تکنولوژی مراحل کار از طریق مهندسی معکوس به دست پرسنل توانمند این کارخانه ساخته میشود. کارگاههای بومیسازی و ساخت قطعات ذوبآهن قادر هستند که قطعات سبک و سنگینی را از ۵۰ گرم تا ۱۲۰ تن وزن در این کارگاهها بسازند.
فرهادی کوشکی در پایان با بیان اینکه پرسنل بسیار مجرب و متخصصی در این زمینهها در ذوبآهن حضور دارند، اظهار کرد: در سال جاری یکی از پرسنل تراشکار این شرکت با نام آقای فرزاد ایمانی در مسابقات مهارت (هایتک) روسیه شرکت کردند و موفق به کسب عنوان نایب قهرمانی جهان در رشته تراشکاری و حوزه cnc شدند.
0 دیدگاه