در چنین شرایطی، صنعت فولاد کماکان پیشقراول و پیشانی توسعه اقتصادی و صنعتی کشور بوده و فولادسازان علیرغم مواجهه با چالشهای گوناگون، با عزمی راسخ و پرقدرتتر از قبل به مسیر ارتقا و تعالی خود ادامه میدهند.
بخش تولید و صنعت ایران همزمان با تشدید ناترازی برق و گذر از جنگ تحمیلی 12 روزه با رژیم غاصب صهیونیستی، روزهای سخت و دشواری را سپری میکند و قطعیهای مکرر برق و نگرانیها از بابت ادامه تنشهای ژئوپلیتیکی در سطح منطقه، وضعیت بغرنجی را پیشروی تولیدکنندگان و صنعتگران قرار داده است. در چنین شرایطی، صنعت فولاد کماکان پیشقراول و پیشانی توسعه اقتصادی و صنعتی کشور بوده و فولادسازان علیرغم مواجهه با چالشهای گوناگون، با عزمی راسخ و پرقدرتتر از قبل به مسیر ارتقا و تعالی خود ادامه میدهند.
شرکت صنعت فولاد شادگان به عنوان یکی از شرکتهای زیرمجموعه گروه فولاد خوزستان را میتوان ازجمله شرکتهای موفق فولادی کشور در این سالها برشمرد. این شرکت که پس از سالها وقفه در سال 1403 موفق به راهاندازی واحد فولادسازی و تولید اولین شمش فولادی خود شد، تامین برق پایدار را از سه مسیر احداث نیروگاه سیکل ترکیبی 360 مگاواتی، احداث نیروگاه خورشیدی 100 مگاواتی و تملک بخشی از سهام نیروگاه اروند دنبال میکند؛ ضمن اینکه اخیرا تصفیهخانه پساب صنعتی و بهداشتی این شرکت به عنوان بزرگترین تصفیه خانه صنعتی جنوب کشور نیز به بهرهبرداری رسیده است. خبرنگار با هدف بررسی اهمیت تامین برق پایدار در صنایع فولادی و اقدامات شرکت صنعت فولاد شادگان در این زمینه، گفتوگویی با حسین کهزاد، مدیرعامل باتجربه و موفق این شرکت تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
در خصوص اهمیت تامین برق پایدار در واحدهای فولادسازی و احیا مستقیم کشور توضیحاتی ارائه بفرمایید.
برق، یکی از حاملهای انرژی اساسی در صنایع فولادی کشور محسوب میشود که بیشترین مصرف را در کارخانههای تولید شمش فولاد داشته و میزان مصرف این حامل انرژی در واحدهای احیا مستقیم (تولید آهن اسفنجی) به نسبت کمتر است. با توجه به استفاده از کورههای مختلف در این واحدها، تامین برق پایدار یک ضرورت است و بر همین اساس برق را باید یکی از الزامات تولید در صنایع فولادی برشمرد.
با این وجود و در حالی که سهم صنایع فولادی از میزان مصرف کل برق کشور به کمتر از 10 درصد میرسد، شاهد آن هستیم که در زمانهای پیک مصرف و تشدید محدودیتهای این حامل انرژی، متاسفانه ابتدا برق کارخانههای فولادی است که با محدودیت مواجه شده و قطع میشود! ذکر این نکته حائر اهمیت است که به دنبال محدودیت های ایجاد شده و قطعی برق صنایع فولادی کشور طی سالیان اخیر، عملکرد واحدهای فولادساز به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و تامین سرمایه در گردش و حاشیه سود این واحدها دستخوش مشکلاتی شده است.
ما معتقدیم که هرگونه محدودیت و قطعی برق در کارخانههای فولادی، نه تنها منجر به توقف تولید خواهد شد بلکه محدودیتهای نامنظم در طول شبانهروز، استهلاک تجهیزات موجود در خطوط تولید را به شدت افزایش خواهد داد که این مسئله در ادامه منجر به کاهش راندمان و کارآیی تجهیزات شده و در نهایت راندمان کل واحد فولادساز تحتالشعاع قرار خواهد گرفت.
به طور مشخص چه عواملی را در ایجاد ناترازی کنونی برق موثر میدانید و راهکارهای پیشنهادی جنابعالی جهت رفع آنها چیست؟
با توجه به چشمانداز ترسیم شده برای صنایع مختلف در افق 1404 و توسعه حاصل شده در صنایع طی سالیان اخیر، متاسفانه شاهد بودهایم که پیشبرد آن به صورت متوازن پیگیری نشده است. از جمله صنایعی که توانسته است به اهداف خود در افق مذکور دست پیدا کرده و ظرفیت مدنظر را ایجاد کند، فولاد بوده است؛ اگرچه سایر قسمتها اعم از زیرساختهای برق، گاز، حمل و نقل و… متناسب با این پیشرفت به طور متوازن رشد پیدا نکرده است که از جمله دلایل مرتبط با آن میتوان به عدم سرمایهگذاریهای لازم و اجرای به موقع پروژههای تعریف شده اشاره کرد.
همانطور که پیش از این اشاره شد، سهم مصرف برق صنایع فولادی از کل مصرف برق کشور کمتر از 10 درصد است و بیشترین سهم مصرف برق به بخش خانگی اختصاص یافته که این مسئله نیز به دلیل راندمان پایین تجهیزات خنککننده در این بخش بوده است. از این رو اگر 10درصد مصرف برق در بخش خانگی و صنایع کوچک کاهش پیدا کند، برق مورد نیاز صنایع فولادی کشور تامین خواهد شد و این امر میتواند سازوکار مناسبی برای تامین برق پایدار صنعت در نظر گرفته شود. از سوی دیگر، سرمایهگذاری مستقیم دولت و حتی مدیریت سرمایهگذاری های انجام شده در حوزه انرژی کشور نیز میتواند تاثیر بسزایی در کاهش ناترازی برق داشته باشد و امیدواریم این امر در آینده تحقق پیدا کند.
شرکت صنعت فولاد شادگان به عنوان یکی از فولادسازان برجسته کشور، چه تمهیداتی را در راستای تامین برق پایدار اندیشیده است؟
ما در شرکت صنعت فولاد شادگان، از سه مسیر اصلی پیگیر تامین برق پایدار مورد نیاز خود هستیم؛ در گام نخست، احداث نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت 360 مگاوات را در دو فاز 180 مگاواتی دنبال میکنیم که این پروژه هماکنون در مرحله برگزاری مناقصه قرار دارد. در کنار این، احداث نیروگاه خورشیدی با ظرفیت 100 مگاوات در دستور کار است که هماکنون در حال انجام اقدامات لازم همچون تهیه اسناد مناقصه آن هستیم. در مسیر سوم نیز تملک بخشی از سهام نیروگاه اروند را در برنامه خود قرار دادهایم که مباحث تملک و برگزاری مناقصه آن را به موازات یکدیگر پیگری خواهیم کرد و هرکدام زودتر به نتیجه برسد، گزینه دوم از برنامه حذف خواهد شد.
نقش و جایگاه شرکت صنعت فولاد شادگان در تحقق اهداف و برنامههای گروه فولاد خوزستان در افق 1410 را چگونه ارزیابی میکنید؟
همانطور که مستحضر هستید، گروه معظم فولاد خوزستان تولید 13 میلیون و 600 هزار تن فولاد را در افق 1410 خود هدفگذاری کرده است که سهم شرکت صنعت فولاد شادگان از این میزان، تولید دو میلیون تن فولاد معادل 15درصد آن خواهد بود. در همین راستا، کارخانه فولادسازی شرکت صنعت فولاد شادگان با ظرفیت تولید 800 هزار تن شمش فولادی (قابلیت افزایش تا یک میلیون تن) در مدار تولید قرار خواهد گرفت و احداث کارخانه فولادسازی دوم با ظرفیت یک میلیون و 200 هزار تن اسلب عریض نیز در شرف آغاز قرار دارد.
با توجه به برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به 30 اسفند ماه 1403 شرکت صنعت فولاد شادگان، ارزیابی جنابعالی از عملکرد این مجموعه فولادی در سال گذشته چیست؟
واقعیت امر این است که علیرغم مواجهه با معضل ناترازی برق و سایر چالشهای موجود در صنعت فولاد کشور در سال گذشته، همکاران ما در شرکت صنعت فولاد شادگان عملکرد نسبتا مناسبی را از خود برجای گذاشتند. در همین راستا، راهاندازی کارخانه فولادسازی با وجود تاخیر چندساله و تولید اولین شمش فولادی شادگان را میتوان یکی از مهمترین دستاوردهای شرکت در سال 1403 برشمرد.
توضیحاتی در خصوص افتتاح رسمی تصفیه خانه پساب صنعتی و بهداشتی شرکت صنعت فولاد شادگان بفرمایید.
تصفیهخانه پساب صنعتی و بهداشتی شرکت صنعت فولاد شادگان با هدف بازچرخانی پسابهای صنعتی و بهداشتی و جلوگیری از ورود آلایندهها به طبیعت اطراف شرکت طراحی و اجرا شده است و نقش بسزایی در ارتقای شاخصهای زیست محیطی منطقه ایفا میکند. این پروژه در چارچوب سیاستهای کلان کشور در حوزه محیط زیست و صنعت و همچنین در راستای عمل به مسئولیتهای اجتماعی شرکت اجرایی شده است؛ ضمن اینکه گامی بلند در مسیر تولید پایدار و حرکت به سوی فولاد سبز محسوب میشود. لازم به ذکر است که با جمعآوری و تصفیه فیزیکی و شیمیایی پسابهای صنعتی، بهداشتی و آبهای سطحی، شرکت صنعت فولاد شادگان موفق به کاهش 50 درصدی در مصرف آب خواهد شد و آب تصفیه شده ضمن بازگشت به چرخه تولید فولاد و افزایش بهرهوری و صرفهجویی اقتصادی، برای آبیاری فضای سبز مجموعه نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
منبع: فلزاتآنلاین
0 دیدگاه