4 فرمان احیای بورس

بورس تهران در روزهای اخیر در تب و تاب خروج پول و نوسانات ریزشی شاخص‌‌‌های سهامی بود؛ به طوری که در ۶ روز معاملاتی گذشته ریزش سنگینی را تجربه کرد. بازار سهام از هفته گذشته درگیر رویکردی هیجانی شد و استراتژی فروش تا روز گذشته نیز ادامه یافت.
4 فرمان احیای بورس

🔺 اما مشکل اصلی اینجاست که ریزش قیمت‌ها در بازار که بر اثر جنگ آغاز شد تا چه زمانی ادامه دارد؟ با توجه به فضای مبهم فعلی و آینده نامشخص وضعیت متغیرهای اثرگذار بر روند بازار سرمایه، ورود پول به تالارشیشه‌‌‌ای چالشی اساسی برای بورس تهران ایجاد کرده و نااطمینانی‌‌‌های کنونی سبب شده تا بورس‌بازان نتوانند تصمیم‌‌‌های کوتاه‌مدت بگیرند.

🔺نگاهی به الگوهای ریزشی دوره‌‌‌های مشابه نشان می‌دهد «ریزش‌‌‌های سریع بورس تهران» اگر به واسطه رشدهای حبابی صورت گرفته باشد؛ معمولا قدم در مسیر فرسایشی گذاشته‌‌‌ و عمدتا دارای عمر کوتاه نیستند. اما با توجه به اینکه رونق بورس تا قبل از جنگ در مداری طبیعی صورت گرفته و با اصلاح و استراحت همراه بوده؛ به نظر می‌رسد با فروکش مخاطرات نظامی، بازار سرمایه بتواند احیا شود.

دیگران چه می خوانند:

🔺بر اساس اظهارات کارشناسی ورود پول در چنین شرایطی منوط به چهار عامل کلیدی است. نخست آنکه ریسک‌‌‌های سیاسی دست کم در کوتاه‌مدت فروکش کنند. این موضوع بر صرف ریسک بازار و بازدهی که سرمایه‌گذاران طلب می‌کنند تاثیر‌گذار است.

🔺همچنین با کاهش انتظارات تورمی، نرخ بهره بدون ریسک که اکنون در سقف تاریخی قرار دارد به مرور کاهش قابل‌توجهی را تجربه کند. از سویی انتظار می‌رود نرخ دلار آزاد کاهش یابد. قرار گرفتن اسکناس آمریکایی در کانال قیمتی درست و بر اساس داده‌‌‌های اقتصادی به کاهش ریسک عملیاتی شرکت‌ها منجر می‌شود.

🔺به باور کارشناسان، چهارمین عاملی که می‌تواند مسیر ورود سرمایه به بازار را هموار کند؛ عبور از سیاست‌‌‌های دستوری است. سیاستگذار بورسی به جای دخالت در ‌سازوکار صنایع، رویه‌‌‌های نادرست قیمت‌گذاری دستوری را اصلاح کند. این موارد شاید محرکی برای بازگشت تدریجی اعتماد سرمایه‌گذاران در آینده‌‌‌ای نزدیک شود.

🔺در مجموع باید گفت شرط ورود پول به بورس و عبور از ریزش‌‌‌های سهمگین مقوله‌‌‌ای نیست که در اسرع وقت انجام پذیرد. به‌خصوص آنکه بازار سرمایه تجربه بی‌اعتمادی عمیق سرمایه‌گذاران را نیز در پرونده خود دارد. حتی حمایت مقطعی دولت و تزریق پول به بازار نمی‌تواند سرمایه‌گذاران را به سمت تالار شیشه‌‌‌ای سوق دهد.

🔺تجربه نیز نشان‌دهنده آن است که حمایت دولت از بازار سرمایه به شکلی که در روزهای گذشته و با تزریق پول انجام شد؛ اثرات مثبت طولانی‌مدت برجای نخواهد گذاشت. به این معنا که با متوقف شدن حمایت‌‌‌ها، معامله‌‌‌گران مجددا وارد فاز احتیاط می‌‌‌شوند.

زهرا مولایی

@rasadeghtesadiii

4 فرمان احیای بورس

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟