یارانه نقدی

مبلغ یارانه نقدی چقدر می شود؟ | مشمولان یارانه نقدی چه افرادی هستند؟

مبلغ یارانه نقدی چقدر می شود؟ | مشمولان یارانه نقدی چه افرادی هستند؟
کدخبر : 21888

11 سال است که از پرداخت یارانه نقدی به مردم می گذرد و هنوز مبلغ آن افزایش پیدا نکرده است؛ آیا در دولت سیزدهم مبلغ یارانه نقدی افزایش پیدا می کند؟

به گزارش رصد اقتصادی: یارانه نقدی که از آذر سال ۸۹ در قالب طرح هدفمندسازی‌ یارانه‌ها به خانوارهای ایرانی پرداخت می شود مبلغ آن 40 هزار و ۵۰۰ تومان بود. یارانه نقدی توسط احمدی نژاد رییس جمهور وقت ایران به مردم پرداخت شد و پس از گذشت حدود 11 سال همچنان، مبلغ یارانه نقدی تغییری نکرده است. این به آن معنی است که یارانه نقدی هم نمی‌توانست گرهی از مشکلات معیشتی مردم کم کند. انتظار برای افزایش یارانه نقدی از اولین ماه دولت جدید بود. اما وعده‌ها نشان می‌دهد احتمالا از آذرماه مبلغ یارانه نقدی افزایش پیدا کند.
اما مبلغ افزایش یارانه چقدر است و مشمولان یارانه چه کسانی هستند؟ هنوز جزئیات و حتی قطعیت افزایش مبلغ یارانه نقدی مشخص نیست. اما ابراهیم رئیسی در زمان  انتخابات  وعده  یارانه  ۲۰۰ و ۱۵۰ هزار تومانی به دهک‌های اول تا پنجم را داده بود.
بر اساس گفته ابراهیم رئیسی، هر یک از اعضای خانوار دهک‌های اول تا سوم نفری ۲۰۰ هزار تومان یارانه می‌گیرند. یارانه دهک‌های چهارم و پنجم هم نفری ۱۵۰ هزار تومان است. بر اساس وعده رئیسی، هر خانوار چهار نفره در آذرماه باید منتظر یارانه ۸۰۰ تا۶۰۰ هزار تومانی باشد.
این در حالی است که اکنون رقم یارانه نقدی ماهانه نفری ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان است و مجموع یارانه نقدی یک خانوار چهار نفره ۱۸۲ هزار تومان است.

یارانه رئیسی، همچون وام است

اما یارانه‌ای که رئیسی وعده آن را داده، بیشتر شبیه نوعی وام قرض‌الحسنه است که سود هم به آن تعلق می‌گیرد. یعنی گفته شده که ماهانه  کارت اعتباری معیشتی به پنج دهک اول درآمدی پرداخت می‌شود و سود ماهانه آن هم دو درصد است.
حالا مشخص نیست که آیا پرداخت سود دو درصد ماهانه به این معنا است که یارانه جدید بلاعوض نیست و مردم باید مبلغ دریافتی را با سود دو درصد به بانک پس بدهند یا اینکه فقط باید سود آن را به بانک بدهند.
نکته دیگری که درباره یارانه رئیسی مطرح است اینکه همه مردم مشمول این یارانه نیستند و از ۱۰ دهک درآمدی، تنها پنج دهک اول مشمول یارانه‌ها می‌شوند.
بر این اساس این احتمال وجود دارد که یارانه نقدی کنونی پنج دهک بالای درآمدی حذف شود.

وعده یارانه ای محسن رضایی

اما سناریوی دومی که برای افزایش یارانه نقدی مطرح است، وعده یارانه ۴۵۰ هزار تومانی محسن رضایی است. او وعده داده بود که به ۶۰ میلیون ایرانی یارانه نقدی می‌دهد. او حالا  معاون اقتصادی  رئیس جمهور است. جایی که می‌تواند به وعده‌های اقتصادی خود عمل کند.
اگر وعده محسن رضایی اجرا شود، هر خانوار چهار نفره ماهانه باید منتظر یارانه دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی باشد. یارانه‌ای که قرار است به ۶۰ میلیون نفر پرداخت شود.
اکنون ۶۰ میلیون نفر یارانه معیشتی ماهانه را دریافت می‌کنند و احتمالا اگر قرار بر واریز یارانه ۴۵۰ هزار تومانی باشد، مشمولان یارانه جدید همان مشمولان یارانه معیشتی هستند.
علاوه بر این، جوان‌ترین وزیر کابینه  دولت  رئیسی موافقت خود را با افزایش یارانه‌ها اعلام کرده است. وزیر کار از روش جدید برای شناسایی مشمولان یارانه گفته است. حجت الله عبدالملکی گفته است: قطعا این یارانه‌ای که الان پرداخت می‌شود اثر رفاهی ویژه‌ای ندارد.
جدا از بدنه دولت، در مجلس نیز زمزمه‌های در حوزه کاهش یا افزایش یارانه‌ها وجود دارد، مجلسی‌ها به دنبال این هستند که موضوع حذف یارانه‌ها را به رفراندوم بگذارند.

شرایط پرداخت یارانه ها تغییر می‌کند؟

رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه باید رابطه‌ای منطقی بین رشد مصرف و رشد اقتصادی وجود داشته باشد، اظهار داشت: با وجود رشد مصرف اما رشد اقتصادی حاصل نشده است و این مهم با مدیریت علمی و کارشناسی و اصلاح منابع هدفمندسازی یارانه‌ها امکان‌پذیر است.
نهمین جلسه ستاد تهیه و تدوین لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، با حضور مسعود میرکاظمی رییس سازمان برنامه و بودجه، اعضای ستاد، مشاورین و رؤسای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ ها با موضوع بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه ها برگزار شد.
وی با اشاره به توزیع یارانه ها گفت: با توجه به توزیع یارانه ها در بخش های مختلف آثار مثبت و اثربخشی مطلوب و قابل قبولی در بهبود سفره مردم، شاخص کلان اقتصادی و بخش تولید دیده نمی شود.
معاون رییس جمهوری با بیان اینکه بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه نیاز به مطالعه علمی و کارشناسی دارد، تصریح کرد: کارشناسان سازمان برنامه بودجه و مجموعه های پژوهشی با نگاه علمی و دقیق، مطالعه کارشناسی درباره هدفمندسازی یارانه ها داشته باشند تا اثرگذاری مثبت یارانه ها در بخش های مختلف جامعه و به ویژه صنعت، دیده شود.
میرکاظمی گفت: کارشناسان سازمان برنامه بودجه و مجموعه های پژوهشی با نگاه علمی و دقیق مطالعه کارشناسی درباره بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه ها داشته باشند.
وی تصریح کرد: رابطه منطقی بین رشد و مصرف وجود دارد به این معنی که وقتی مصرف بالا باشد، در مقابل رشد اقتصادی نیز باید بالا باشد که این مهم تحقق پیدا نکرده است و رشد مصرف، اعداد بالایی را نشان می دهد ولی در مقابل رشد اقتصادی حاصل نشده است لذا با مدیریت علمی و کارشناسی و اصلاح منابع هدفمندسازی تحقق این مهم امکانپذیر است.
گفتنی است، در این نشست اعضای ستاد بودجه و رؤسای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، نظرات علمی و کارشناسی خود را درباره بهبود اثرگذاری هدفمندسازی یارانه مطرح کردند.

منبع: اقتصاد نیوز
آیا این خبر مفید بود؟

ارسال نظر:

‍‍‍
این خبر را از دست ندهید
روی خط رسانه