شیر کنترل یک وسیله برقی است که برای تنظیم یا دستکاری جریان سیالاتی مانند گاز، نفت، آب و بخار استفاده میشود. شیر کنترل بخش مهمی از لوپ کنترل بوده و آخرین بخش کنترل نهایی میباشد. این شیر رایجترین عامل کنترل نهایی است که امروزه در صنایع استفاده میشود.
اکچویتور شیر کنترل
این شیر میتواند به صورت الکتریکی، پنوماتیک یا هیدرولیک عمل کند. شیر کنترل میتواند سیگنال را از یک کنترلر مانند PLC دریافت کرده و عمل کند، در نتیجه میتواند جریان را نیز تغییر دهد. از آنجایی که سیگنال PLC الکتریکی است، ممکن است شیر کنترل برای عمل کردن نیاز به دستگاهی داشته باشد که بتواند سیگنال الکتریکی را تبدیل کند. بدنه شیر کنترل انواع مختلفی دارد که بسته به نوع کاربری، نوع لولهکشی و شرایط محیط میتواند متفاوت باشد. دو دسته اصلی شیرهای کنترل شامل شیر با حرکت خطی و شیر با حرکت دوار میشود. در شیر خطی، حرکت اِستم و شیر به صورت بالا و پایین میباشد. یکی از انواع رایج شیر کنترل اسلاید، همان شیر کشویی میباشد. یک شیر با حرکت دوار تقریباً در تمامی موارد 90 درجه از حالت باز به بسته حرکت میکند. شیر پروانه ای یک شیر دوار است که اغلب مورد استفاده قرار میگیرد.
عملکرد شیر کنترل
اکچویتور وسیلهای است که از طریق اِستم به شیر متصل میشود و نیروی مورد نیاز برای کار کردن شیر را تامین میکند. همانطور که قبلاً هم گفتیم اکچویتور میتواند الکتریکی، پنوماتیکی یا هیدرولیکی باشد. رایجترین و قابل اطمینانترین اکچویتور، پنوماتیکی است.
شیر کنترل برای کار کردن سیگنال را از یک کنترلر PLC یا DCS دریافت میکند. کنترلر سرعت جریان واقعی را با مقدار جریان مورد نیاز مقایسه میکند که به آن ستپوینت میگویند. کنترلر خروجی را تولید میکند که باعث حرکت شیر شده و سرعت جریان را به مقدار ستپوینت میرساند.
شرکت پترو ایلیا نماینده فروش شیرآلات ماسونیلان و تمامی شیرآلات زیرمجموعه برند بیکر هیوز (کانسولیدیتد، بیکر، مونی) در ایران میباشد. از طریق تماس با کارشناسان ما میتوانید از شرایط خرید انواع شیر کنترل، شیر اطمینان، پوزیشنر و ... اطلاع حاصل نمایید.
شیر کروی
شیر کروی با کنترل جریان سیال از طریق یک دیسک یا پلاگ کار میکند. این شیر به دلیل بدنه کروی دو نیمهای که دارد به این نام خوانده میشود. این شیر دارای یک بافل خارجی است که برای جداسازی دو نیمه شیر استفاده میشود. همچنین دارای نشیمنگاه حلقهای فیکس شده است که داخل بدنه کروی نصب شده است.
پلاگ شیر نقش مهمی را در تنظیم جریان سیال دارد. این پلاگ یا دیسک توسط اِستم (stem) به شیر متصل میشوند. همچنین اِستم به هندویل (handwheel) اتصال دارد.
با چرخش هندویل برای باز و بسته کردن شیر، پلاگ به صورت عمود بر نشیمنگاه شیر حرکت میکند. این حرکت پلاگ یک فاصله حلقوی بین رینگ نشیمنگاه و پلاگ ایجاد کرده که با بسته شدن شیر به آرامی بسته میشود.
این ویژگی شیر کروی باعث شده تا بهترین گزینه برای تنظیم جریان باشد. عملکرد اصلی این شیر تنظیم و بستن جریان است. این شیر طراحی پیچیدهای دارد زیرا اجزای داخلی آن داخل حفره شیر نصب میشوند. این شیر توانایی کنترل سرعت و جهت جریان را دارد که باعث اُفت فشار بالا نیز میگردد.
انواع شیر کروی یا گلوب ولو شامل نوع Z، نوع Y و زاویهای میشود.
اجزای این شیر عبارتند از: دیسک، نشیمنگاه، اِستم، پکینگ، بونت، بدنه، محفظه، هندویل یا اکچویتور.
مزایای شیر کروی
- قابلیت بسته شدن خوب
- تعمیر و نگهداری آسان نسبت به شیر توپی
- ساخت آسانتر نسبت به شیر توپی
- بهترین شیر برای تنظیم جریان
- دارای حرکت ضربهای کوتاهتر نسبت به شیر کشویی
- داشتن عملکرد سریعتر نسبت به شیر کشویی
معایب شیر کروی
- اُفت فشار بالا
- نشیمنگاه آن نیازمند نیروی بالایی میباشد.
- انسداد و ناپیوستگی کانال میتواند باعث اُفت فشار شدید گردد.
- ضربات ایجاد شده در لولههای با فشار بالا میتواند به اجزای داخلی شیر آسیب برساند.
- وزن بالا
- داشتن ساختار پیچیدهتر نسبت به شیر کشویی
- ایجاد نویز بیشتر
- بالاتر بودن هزینه نصب، تعمیر و نگهداری
- برای باز شدن نیاز به نیروی بیشتری داشته و طی کار کردن نویز بالایی دارد.
- فقط میتوانید آن را در یک جهت نصب کنید.
جهت استعلام قیمت شیر کروی و انواع شیرآلات صنعتی میتوانید با کارشناسان ما در پترو ایلیا تماس بگیرید.
* مطلب فوق پرتاژ اگهی می باشد و سایت خبری رصداقتصادی مسئولیتی بابت صحت و سقم آن ندارد .....
0 دیدگاه